Al geruime tijd worden er door mensen van Blossom030 en Kerk op zuilen snode plannen gesmeed over het starten van een ‘goede buren project’ een nieuwerwets kloosteridee, waarbij een aantal mensen in een (verbouwde) kerk wonen, een aantal mensen er kerken en ze goede buren willen zijn van elkaar en de wijk.
Afgelopen week was er een informatiebijeenkomst voor mensen die geïnteresseerd zijn in het project, in wonen of op een andere manier aanhaken. Het was bijzonder om te merken hoeveel mensen het idee aansprak. Ik hoorde een mevrouw tijdens de pauze zeggen dat ze het project enorm motiverend vond. Een meneer vertelde me dat hij al lange tijd geinteressseerd was om in een gemeenschap te wonen en dat hij regelmatig dit soort meetings bezocht want dit project is uiteraard niet het enige. Een andere mevrouw schonk voor iedereen thee en koffie in, ik dacht dat ze bij de locatie hoorde. Dit was niet zo bleek na de pauze. Het was Claudia Brugman, die leunend met haar rug tegen de muur ‘ik hou het staan niet zo lang vol’ vertelde over haar initiatief ‘Straotpraot’, waar ze in de buurt met een tafeltje en een kan koffie in gesprek gaat met mensen op straat. Fantastisch idee en Superleuk klein initiatief. Toen ik thuis kwam heb ik gelijk haar site opgezocht. Ze blijkt MS te hebben, vandaar dat leunen tegen de muur. Ik was onder de indruk van haar openheid en hartelijkheid.
Toen ik naar huis ging voelde ik me geïnspireerd; door de zoektocht van twee elkaar wezensvreemde geloofsgemeenschappen naar een nieuwe vorm van community, door Claudia Brugman en door de leuke kloosterinitiatieven om me heen waar mensen samen bouwen aan duurzaamheid en gemeenschap. Als je meer wilt weten van het kloosterproject in Zuilen? Kijk dan bij Facebook op de pagina ‘buurtklooster Zuilen’.
Een paar andere sites ter inspiratie:
https://jongerenklooster.nl/kloosterfestival/
Wat gaaf dat je aandacht hebt voor Straotpraot. Omzien naar elkaar kan in een praatje van waarde. dank je voor je gulheid van het delen. Straotpraot , straatpraat op zijn Utrechts.. is nog weleens lastig te schrijven. Straotpraot , oa oa is meer dialect dacht ik in Overijssel? De ao dat is hem. Alle goeds! Tot ziens in de wijk.
Dank je wel Claudia… zie je maar weer dat ik Overijsselse roots heb en geen Utrechtse. Heb het even verbeterd.