‘ Het stuk speelt zich af op de afdeling met afgeprijsde artikelen van een willekeurig warenhuis. Het botert niet tussen de nieuwe verkoopster en haar cheffin. De liefde tussen de nuchtere klusjesman en de gevoelige secretaresse bloeit voorzichtig op. Een oude klant wil de waarheid niet onder ogen zien. Een jonge man is wanhopig op zoek. De één is nog eenzamer dan de ander. De problemen stapelen zich op. In deze tragische komedie, geschreven door Jan Draaijer, proberen mensen zoals jij en ik liefde en houvast te vinden. Pijnlijk, hilarisch en hoopvol.’ Bron: www.ordederdwazen.nl
In het prachtige oude theater Concordia in Haastrecht dat begin 1900 gebouwd is, waar huwelijken gesloten werden en zieken verpleegd, waar verenigingen feest vierden, spelen nu muzikanten en voorstellingen. Een karakteristiek gebouw met een hoog podium en een zaal waar diverse publieksopstellingen neergezet kunnen worden.
Op 20 november speelde de Orde der dwazen op deze unieke locatie hun voorstelling ’1Saam’. Orde der Dwazen bestaat uit een groep enthousiaste spelers die wekelijks bij elkaar komen om te repeteren en regelmatig op het podium staan met allerlei producties. De spelers zijn gecommitteerd aan elkaar en kennen daarnaast ‘de heiligheid van het spel’ wat betekent dat ze voor kwaliteit gaan! Ze willen het beste uit zichzelf en elkaar halen. En dat is te zien in de voorstelling. Het publiek zat ademloos te kijken. Geen gaap, geen gekuch, 2x een besmuikte nies en naarmate de voorstelling vorderde gegrinnik en gelach, en na afloop de ontroering.
1Saam lijkt op het eerste gezicht een klucht met thrillerelementen, met de pruiken en entourage die daarbij hoort. Maar des te verder je in het stuk komt, des te meer iedere speler de kijker confronteert met onvermogen en eenzaamheid. Onder de hilarische en ook ver doorgetrokken gebeurtenissen ziet de kijker de verlangens, angsten en teleurstellingen van de personages. Eenzaamheid ligt niet voor op de tong, het moet zich gaandeweg openbaren doordat de personages stuk voor stuk door de mand vallen en langzaam wijzer worden.
De anti-helden in 1Saam maken tijdens het stuk allemaal een verandering door. Wie klein en oenig was, wordt steviger. Wie sterk en machtig was wordt kleiner. Wat ik zelf mooi vind aan de inhoud van het stuk is dat het niet polariseert, dus kijkt naar de ander, de eenzame, maar dat het de vinger op ieders eigen eenzaamheid legt. Op wat we noemen de existentie, het bestaan. En dat daar waar mensen hun verlies kunnen delen, daar waar niets meer opgehouden hoeft te worden, ook weer verbondenheid onstaat.
Wie vanuit het thema eenzaamheid iets wil organiseren raad ik van harte deze voorstelling en deze groep aan. Je kunt ze boeken bij www.ordederdwazen.nl
Geef een reactie